За много хора да си родят дете означава щастие, любов, пълнота, още един вид осмисляне на живота.

Не е задължително бебето да бъде предварително планирано, за да е очаквано с желание от родителите си. Често само някой малък „инцидент“ е достатъчен, за да се стигне до неочаквана бременност и накрая до обичано детенце, без което човек вече не би могъл да си представи живота.

Важна е нагласата, която майката и бащата развиват към детето.Неродените дечица усещат настроението, с което са очаквани, дали то поражда радост, страхове, безпокойство или щастие. По време на бременността, но разбира се и след това, между майката и детето се развива силна привързаност. Когато тази емоционална връзка е здрава и развита, това дава сигурност и чувство на защитеност на детето. Не само за психолозите е известен фактът, че този първоначален опит дава отражение върху бъдещия живот на човек.

И при осиновените, не собствени деца, също много бързо може да се развие подобна връзка. Доказано е, че жени, осиновяващи кърмаче, често имат същите инстинктивни майчински чувства, помагащи да предусетят и да утолят потребностите на малкото човече. Осиновеното дете по някакъв начин винаги е и желано дете.

Изчакването е рисковано

По-дълго време изглеждаме млади и се чувстваме така. Това обаче не е в сила непременно и за естествената ни плодовитост. Дори и в съвременния свят възрастта играе съществена роля за вероятността на забременяване.

Шансът да „уцелите” в рамките на един цикъл, намалява драстично с напредване на възрастта. При 20. до 25. годишните жени статистическата вероятност за забременяване е 30% на цикъл. В рамките на една година 80% от тези жени ще забременеят, а след още една година още 10%. Статистически погледнато на възраст от 27 години се достига най-високият процент на забременяване. След 35-ата година шансовете намаляват драматично с всяка следваща година. При жена над 40 шансът е само 10% на година, а след 45-тата година едва 2-3%.

С напредване на възрастта се увеличава не само честотата на пречките за забременяване, като например запушване на яйцепроводите, ендометриоза и миома. Качеството на яйцеклетките също се влошава. Различно от мъжете, които при цикъл от около 70 дни образуват нови и нови сперматозоиди, то при женския организъм броят на наличните яйцеклетките е заложен още от самото раждане на жената. Така наречените примордиални фоликули прекарват всички физически промени с течение на годините, увреждат се от вредни вещества и остаряват като всяка друга клетка на човешкото тяло. От тук се обуславя и фактът, че при по-възрастните жени много по-често се стига до аборти и нарушения при хромозомите на децата. Описаните проблеми не могат съвсем да бъдат преодолени с помощта на модерната репродуктивна медицина или дори чрез изкуствено оплождане. Шансовете за успех на лечението зависят естествено от качеството на яйцеклетките. И дори при бременност, рискът от преждевременен аборт е висок. При жени на възраст над 30 години възрастта на партньора също оказва влияние на плодовитостта. Ако той е с повече от 5 години по-възрастен от жената, шансовете за забременяване са значително намалени. Причината : процентът на по-малко подвижните сперматозоиди при мъжа също се увеличава с възрастта.