Днес вегетарианци в света са 10 % от хората. В България те са около 5000 (по данни на Българско вегетарианско общество и Бялото братство). Въпреки това все още е широко разпространено мнението, че вегетарианството е непълноценен начин на хранене. Да, това може да се окаже вярно, ако всекидневното ви меню се състои от полуфабрикати, консерви, сладко, злоупотребявате с трите бели отрови – бяла захар, бяло брашно и сол; пушите и пиете прекалено много алкохол, газирани напитки и кафета.

Вегетарианците живеят здравословно
Хората, избрали растителната храна, постепенно се научават да се грижат за тялото си. Затова те са отлично информирани за състава и полезността на групите храни, като си изготвят добре балансирано седмично меню, набавящо на организма всички необходими хранителни вещества, витамани и минерали. Много от тях са се отказали от цигари и алкохол. Рядко пият газирано и внимават с кафетата. Освен растителната храна, вегетарианците водят активен живот, занимавайки се с туризъм, гимнастика или друг вид спорт.

Истината за месото
Знаете ли, че месото е токсична храна? За да наддават по-бързо на тегло, да не боледуват и да произвеждат повече мляко, на животните се дават хормони и антибиотици.

Картината се допълва и от често генномодифицирания фураж, с който ги хранят. За да увеличат теглото на телетата, им инжектират хормонен имплант в ухото - процес, който се засилва преди животните да отидат в кланицата. Според Коалицията за превенция на рака, тези мощни субстанции остават в месото в количества, 20 пъти по-високи от нормалното.

Въз основа на двадесетгодишно проучване, Американската обществена здравна асоциация (ASHA) е гласувала против трайната продажба и употреба на мляко, съдържащо rBGH - рекомбинантен растежен хормон, получен чрез генно инженерство, както и на месо, обработено с шест хормона. Изчисленията на асоциацията сочат, че 42% от големите млечни компании в Съединените щати инжектират някои от кравите си с хормона rBGH, за да произвеждат повече мляко. То, обаче, съдържа веществото IGF-1, което се свързва с рак на гърдата, дебелото черво и простатата.

Позиция на Американската асоциация на диетолозите (ADA)
В статия от ноември 1997 г., том 97, издание 11 с автори – д-р Виргиния К. Месина и д-р Кенет Бърг, се казва: „Правилно планираното вегетатиарско хранене е пълноценно и полезно за профилактика и лечение на определени заболявания. Намалява риска от редица хронични дегенеративни заболявания, включително затлъстяване, коронарна болест на сърцето, хипертония, диабет и някои видове ракови заболявания”. Според последни научни изследвания сред вегетарианците 30 % са по-малко случаите на сърдечни заболявания, 40 % по-малко раковите заболявания, по-малък риск от високо кръвно налягане, висок холестерол и т.н.

Вегетарианството променя генетичния код
Според проучвания на д-р Дийн Орниш от Института за превантивна медицина в Саусалито, Калифорния, здравословният начин на живот води до бързи, резки и драматични промени в генетичния код. В научно изследване били включени тридесет мъже с нисък стадий на рак на простата, които са се отказали от традиционното медицинско лечение като хирургия и химиотерапия и преминали на растителна храна. Д-р Орниш заключава: „Само чрез промени в храненето и стила на живот можете да подобрите здравето си, като се преборите с много от т.нар. генетично предавани болести”.

Вегетарианството е здравословно и за човека, и за Земята
Много световно известни учени, спортисти, музиканти и актьори застават зад тази кауза. В България нейн активен защитник е Магдалена Малеева. Пол Макартни през декемврри 2009 призовава света от трибуната на Европейския парламент да се приеме програмата „понеделници без месо” – един ден в седмицата да не се яде животинска храна.

Международната огранизация за защита на животните ПЕТА, Организацията по прехрана и земеделие към ООН , Институт за изследване на околната среда Worldwatch Institute и много други неправителствени организации, се опитва да убедят човечеството, че производството на месо е икономически неизгодно. Представени са научни доказателства, че целият процес – от отглеждането на животните до месото в нашия фризер - вреди на природата, защото изразходва огромно количество ресурси – вода, земя и фураж, които могат да се използват за хората. Скорошен доклад на ООН гласи, че месната индустрия е причинител на над 40% от парниковите газове, което е повече от емисиите въглероден двуокис, отделян от транспорта по целия свят. От своя страна парниковите газове топят ледената обвивка на полюсите, размразяват земята в тундрата, а отдолу дреме смъртоносно опасният метан.

Живеем в индустриализирано време, в силно замърсена околна среда и храна. Плюсът е, че имаме на разположение цялата инфромация в света, за да направим своя избор Да бъдем здрави или болни, нехайни или отговорни към живота си и ресурсите на земята, ще оставим ли вода, въздух и храна за нашите деца и внуци – изборът е единствено наш. Често решенията на сложните въпроси се оказват много лесни. След като еколозите предупреждават, а медицинските изследвания доказват, наистина е време да помислим дали нашето здраве и това на Земята не се намират на върха на вилицата ни.