Яйчният ликьор е не само предпочитана напитка, но и намира приложение в много десерти и сладкиши. Рецепти за яйчен ликьор се срещат в редица стари готварски книги. Произхода му откриваме в бившите холандски колонии, където го произвеждали от авокадо на пюре. В родината си обаче холандците били принудени да се откажат от екзотичния плод и се върнали към стара напитка от яйца, към която добавяли алкохол. Ако желаете да си приготвите яйчен ликьор, трябва да спазвате няколко правила. Най - важното е да използвате само пресни яйца. За 1 л. ликьор са необходими поне 240 гр. жълтъци. Продуктите трябва да са със стайна температура. Отворената бутилка трябва да се изпие в рамките на три месеца. Като основа може да използвате водка. Малко черешова ракия или сметана, добавени в бутилката, правят вкуса на ликьора по - фин.
Яйчен ликьор - приготвяне :
В 220 мл. топла вода разтваряме изстърганата вътрешност на 1 шушулка ванилия и 300 гр. захар и оставяме сместа да изстине.
В купа разбиваме добре 15 жълтъка и ги прекарваме през много фина цедка. На малки порции и с постоянно бъркане прибавяме захарния разтвор. След това също с бъркане добавяме 1 белтък.
Смесваме 230 мл. винен спирт (90 %) със 110 мл. вода и ги разбъркваме с яйчната маса. Пресипваме ликьора в бутилка, коята запушваме плътно и съхраняваме на хладно.
Консумирайте с удоволствие и мярка!